De afgelopen jaren is er een reclamecampagne opgezet met als motto: ‘Ik rij MONO’. De website van Veilig Verkeer Nederland licht toe:
‘In het verkeer heb je je volledige aandacht nodig. Laat je daarom niet afleiden door je telefoon en zet ‘m voor vertrek op ‘niet storen’. Zo ga je ongestoord onderweg en maak je van je rit een rustmoment. Hoe heerlijk is dat?’[1]
Veilig Verkeer Nederland
Er worden hier drie dingen genoemd die niet alleen noodzakelijk zijn voor het besturen van een auto, maar eigenlijk voor alle onderdelen van ons leven:
- Volledige aandacht.
- Je niet laten afleiden (door je telefoon).
- Niet gestoord worden en rustmomenten nemen.
In deze blog verwerk ik ze tot drie tips die ons kunnen helpen een stapje dichter bij het motto ‘Ik leef MONO’ te komen.
Leef aandachtig
Wist je dat het woord monnik is afgeleid van het Griekse woord voor één (mono)? In de tweede en derde eeuw n.Chr. begonnen radicale gelovigen zich af te zonderen in de woestijn voor een leven van gebed en eenvoud. Hun verlangen was om in de stilte en door het gebed hun aandacht volledig op God te richten (ver-enigen). In deze traditie vinden de christelijke kloosters hun oorsprong: monniken gingen samenleven rondom een leefregel, waarin gebedsmomenten (getijdengebed) werden afgewisseld met handwerk (ora et labora). Het gebed werd zodoende de ‘navelstreng’ van hele leven en hielp de monnik aandachtig te leven.[2]
Zet afleiding uit
Onze telefoon kan behulpzaam zijn, maar is ook zeer veeleisend. De psycholoog Thijs Launspach noemt het ‘De dictator in je broekzak’. Uit onderzoek blijkt dat we 150 keer per dag op onze telefoon kijken en dat volwassenen in 2017 gemiddeld bijna drie uur per dag op hun telefoon doorbrachten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de apparatuur die we gebruiken één van de grootste veroorzakers van stress is: we worden overladen met informatie, ook als we daar helemaal niet op zitten te wachten. Zijn advies is daarom ook: ‘Zet de notificaties van je apparaten helemaal uit’, zodat je zelf controle hebt over het moment waarop je de informatie tot je wilt nemen.[3]
Wees onbereikbaar en neem rust
In haar boek De kracht van rust werkt stiltecoach Mirjam van der Vegt acht levenslessen uit die ons kunnen helpen om tot rust te komen. Een van de lessen is: ‘Wees onbereikbaar om beschikbaar te zijn’. Ze schrijft dat ze regelmatig een auto-reply op haar e-mail zet: ‘Wie altijd maar bereikbaar is, wordt uiteindelijk onbereikbaar. Ik ben er niet. Jij wel. Succes: je kunt het!’ Een schooldirectrice die deze reactie ontving was aanvankelijk heel boos toen ze het las. Maar later besloot ze de tekst op haar kantoordeur te plakken, waardoor ze eindelijk ongestoord kon werken.[4] Als we onbereikbaar zijn of rust nemen, kunnen we op andere momenten weer beschikbaar zijn.
Hoe kunnen deze voorbeelden jou helpen om aandachtiger te leven en duidelijker te onderscheiden tussen wanneer je beschikbaar bent en wanneer je je voor anderen afsluit? Kortom, wat heb je nodig om meer MONO te leven?
[1] Zie: https://vvn.nl/mono, voor het laatst geraadpleegd op 3 oktober 2023.
[2] Benedictus van Nursia, Regel. Richtsnoer voor monastiek leven (Budel: DAMON, 2014: vertaling Vincent Hunink) p. 33-34. Voor een eigentijdse en laagdrempelige vorm van getijdengebed, zie: https://www.persoonlijk-getijdengebed.com/. Voor het laatst geraadpleegd op 9 oktober 2023.
[3] Thijs Launspach, Fokking druk. Het ultieme anti-stressboek (Amsterdam: Spectrum, 2018) p. 18, 58-59.
[4] Mirjam van der Vegt, De kracht van rust. 8 tegendraadse lessen over werk en het goede leven (Utrecht: Ten Have, 2020) p. 62-64.